23 Aralık 2014 Salı

İLKAN SAN


22.11.1941 tarihinde Malatya'da doğdu. Babası eğitimci Mehmet Salih San'ın görevi nedeniyle ilkokulu Adıyaman'ın Besni İlçesi'nde, ortaokulu Malatya'nın Akçadağ İlçesi'nde, lise öğrenimini Ankara Atatürk Lisesi'nde tamamladıktan sonra Ankara Başkent Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu'ndan mezun oldu.
Şiir yazmaya ortaokul yıllarında Türkçe Öğretmeni'nin özendirmesi ile başladı. İlk şiiri 1961 yılında Resimli Posta Gazetesi'nde yayınlandı.1966 yılında Ankara Halk Evleri Genel Merkezi'nde ilk kez"Desenli Şiir Sergisi" açtı. Kamu ve özel sektörde çeşitli görevler de bulunduktan sonra, uzun yıllar TOBB Yayın Organı olan İktisat Gazete'sinde köşe yazarlığı ve düzeltmenlik yaptı.Yazı ve şiirleri çeşitli gazete ve dergilerde yayınlandı. Çizgi Ötesi Sevgi Gazete'sinde şiir sayfası hazırladı.
Şiirlerini Çam Sakızı Çoban Armağanı, S.O.S, Sizden Biri, Dua'dan Beddua'ya isimli kitaplarda yayınladı. Sözlerini yazdığı çeşitli bestekarlarca bestelenmiş 456 eserden, 128'i TRT repertuarında kayıtlı olup, 139 sanatçı tarafından da plak kaset ve cd'lerde seslendirilmiştir. Bu nedenle daha çok şarkı sözü yazarı olarak bilinir.
Milliyet Gazetesi tarafından uzun yıllar düzenlenen Yılın En Sevilen 10 Şarkısı yarışmalarında söz yazarı olarak 10 ödül, Kadıköy Belediyesi ve Kasdav Vakfı tarafından her yıl düzenlenen yılın beste ve güfte yarışmalarında da 5 ödül aldı. Ayrıca sanatsal başarılarından ve etkinliklere katılımlarından dolayı bir çok ödül ve onur sahibidir.
Eğitimci ve şair olan babasının yazdığı şiirlerden, annesinin sayısız bildiği ve okuduğu türkülerden etkilenen İlkan San, Türk Sanat Müziği Sanatçısı olarak 1972-1995 yılları arasında ülkemizin çeşitli eğlence merkezlerinde ve Almanya'da sahneye çıkmış daha çok sözlerini yazdığı yapıtları seslendirmiştir.
Ayrıca Azerbaycan'ın Min Beş Yüz İlin Oğuz Şeri ile Tanzimat'tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi, Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi, Yunus'tan Bugüne Türk Şiiri gibi önemli ansiklopedilerde yer almış, çeşitli televizyon ve radyolarda söyleşilere katılmıştır.
Müzik-Sen ve Müzik-Der mesleki örgütlerinin yönetim kurullarında görev alan, MSG Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği üyesi olan İlkan San 20.10.2008 tarihinde vefat etmiştir.

ESERLERİ:

ÇAM SAKIZI ÇOBAN ARMAĞANI 1965
SOS 1969
SİZDEN BİRİ 1979
DUADAN BEDDUAYA 1999

İLKAN SAN İLE İLGİLİ BAĞLANTILAR:

İLKAN SAN - RESMİ WEB SİTESİ için tıklayın


İLKAN SAN - TÜRK SANAT MÜZİĞİ için tıklayın


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


POPÜLER YAYINLAR


DOST SİTELER

Gitmek istediğiniz sitenin logosuna tıklayınız.











Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı